lundi 20 avril 2015

L'aviéner shens gasolina?/l'avenir sans pétrole?

Quauquas annadas a dejà que lo monde s'interessan a la question de las ressorças de gasolina. Que cau saber que lo pic de produccion qu'ei adara en darrèr de nosautes. çò qui vòu diser que la produccion que baisha e aquò qu'aurà mantuas consequéncias:
a cort tèrmi:
- ua aumentacion deu prètz deu petròli donc deus transpòrts
- ua aumentacion deu pretz de las matèrias diversas qui vienen de luenh
a mejan tèrmi:
- un cambiament radicau deu mòde de produccion (fanbricacion de potigas, de vestits, etc) e deu mòde de vita dens lo pais occidentaus (individualisacion de l'autò, reduccion de la consomacion energetica).
- conflictes e tensions mondiaus a l'entorn de la question energetica

Benoit Thévard, ingenior de las minas que desvolopè aqueth constat mondiau. Que parlè tanben de las autes ressorças fossilas com lo charbon, l'uranium,... qui eras tanben van atiéner lo lor pic de produccion au sègle XXIau e baisha après.

Quinas solucions?
Qu'apareish que n'i a pas actuaument de qué remplaçar los idrocarbures per ua auta energia qui auré lo medish rendament. E ne cau pas condar sus las scienças tà'ns sortir d'aquera situacion. Las solucions que passan per ua relocalisacion de las productions alimentàrias e energeticas, ua aumentacion de la produccion energetica renovelabla e ua diminucion hòrta de la consomacion.

Lo 30 de mai la Larada Arcencam que hestejarà los sons 4 ans a la maison tà tots d'Aubin.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire